Et overstået kapitel og et nyt mål

I 2012 blev 49erFX valgt som olympisk bådklasse for kvinder. Og der så vi hinanden dybt i øjnene og besluttede, at vi ville gå ind, med alt hvad vi havde, for at vinde en medalje ved OL i Rio 2016. På vejen mod vores ambitiøse mål, fik vi sat fluetegn ved en hel del delmål så som 2 gange EM guld, samt henholdsvist VM sølv og bronze i den olympiske bådtype 49erFX. Desværre måtte vi se os slået af vores danske træningspartnere Jena og Katja i kampen om Danmarks ene OL-billet i denne bådtype.

Men efter et helt liv som elitesejlere, tog vi os den frihed at holde et års pause fra eliteræset, og i stedet fokuseret på vores uddannelser, venner, familier og andre fritidsinteresser. Det var enormt dejligt, men lysten til konkurrence, høje mål og fart hen over vandet forsvandt aldrig.

Derfor satte vi os et nyt mål: OL guld i Tokyo 2020

Fra klumpetumper til OL-drømme

Vi er to århusianske kvinder, der siden 2008 har dannet et team dannet af seriøsitet, nysgerrighed og smag for sjove eventyr. Vi har sat os et fælles mål, nemlig at vinde OL guld i Tokyo 2020.

Dette mål udspringer af vores fælles opvækst i et godt og sammenholdsrigt aarhusiansk ungdomselitemiljø. Vi har været veninder siden vi startede med at sejle børnejollen, optimistjolle. I 2008 begyndte vi at sejle sammen i ungdomsjollen 29er. Lige siden starten af vores samarbejde har kodeordene i vores team været godt humør og seriøsitet. Efter nogle år som nogle yderst dedikerede klumpetumper fik vi endelig knækket koden til hvordan man sejle kapsejlads, og vi begyndte at ligge helt i top til både nationale og internationale mesterskaber. Og det var herfra vores olympiske drømme udspringer fra.

Samarbejde i højsædet

Vi værdsætter vores team, som vi synes fungerer godt. Vi er ret forskellige som personer; Ida er omhyggelig, hvorimod Marie mere er en tonser. Vi kender hinanden så godt, at vi ved hvordan, vi får udnyttet og frembragt de bedste sider ved hinanden. Det gør, at vi lægger ekstra meget energi i træningspas og har roen, når nerverne er på højkant ved store mesterskaber.

Vores mange gode internationale resultater har, udover total dedikation og mange timers hård træning, afsæt i et tæt nationalt samarbejde med andre danske besætninger. Det er helt unikt, at man i Danmark samarbejder og deler viden med sine konkurrerende landsmænd. Men på den måde kan vi udvikle os endnu hurtigere og nå højere internationale niveau. Vi mener, samarbejde er den bedste vej til internationale medaljer.

Ida

Bopæl: Aarhus C

Født: 9. juli 1992

Beskæftigelse:
Elitesejler og studerende i Erhvervsøkonomi med sidefag ved Aarhus Universitet.

Sejlerhistorie: Ida startede med at sejle optimistjolle i 2000, skiftede til ungdomsjollen 29er i 2006, som hun efterfølgende blev 4 gange verdensmester i. Skiftede i 2012 til den olympiske klasse 49erFX.

Fritidsinteresse:
Ida elsker at klatre, se gode film og spise kage.

På trods af at konkurrence og kapsejlads ikke lige var min kop te, da jeg var helt lille, så har drømmen om en olympisk medalje været der i rigtig mange år. Drømmen er efterhånden blevet mere opnåelig, og jeg har beslutte mig for, at hvis jeg skal sejle kapsejlads, hvilket jeg skal, så skal målet være at blive den allerbedste.

Jeg har 2 mottoer jeg altid prøvet at følge ,og som jeg synes beskriver mig godt som person.

Min klasselærer i 6. klasse sagde engang: ‘Smil til verden så smiler den til dig’. Jeg studsede over denne sætning, fandt den både sand og klog. Lige siden dengang har jeg taget den til mig. Hver dag prøver jeg at være glad og give et smil og en hjælpende hånd, hvor end jeg kan. Jeg synes det er rigtig vigtigt at være glad og nyde livet.

Det andet motto er. ‘Det man gør, skal man gøre godt!’ Jeg hader at gøre noget halvt, bryder mig ikke om, at der er rod i mine ting, eller hvis jeg ikke har kontrol over det jeg laver. Til gengæld så elsker jeg at træne, struktur og at sejle! Jeg gør altid en dyd ud af, at gøre de ting jeg gør, så godt som overhovedet muligt. Men jeg har også indset at det er umuligt at gøre alting til perfektion på samme tid. Det handler om at prioritere, og jeg har valgt at gå efter guldet. Det betyder, at jeg tager mit studie på deltid, således jeg ikke behøver jappe mig igennem studiet og så jeg en sjælden gang imellem har tid til at prioritere mine venner og min familie.

Jeg er en slider, der ved, at det kræver hårdt arbejde, at blive bedst. Jeg er klar til at gøre alt hvad jeg kan! Og jeg lover altid at give et smil på bagsiden af en hård udfordring.

Marie

Bopæl: Aarhus C

Født: 21. maj 1993

Beskæftigelse:
Elitesejler og studerende i Økonomi ved Aarhus Universitet.

Sejlerhistorie: Ida startede med at sejle optimistjolle i 2000, skiftede til ungdomsjollen 29er i 2006, som hun efterfølgende blev 4 gange verdensmester i. Skiftede i 2012 til den olympiske klasse 49erFX.

Fritidsinteresse:
Elsker at bage, samt at spille badminton og alle mulige brætspil.

Udfordringer fanger hurtigt min interesse, lige meget om det handler om 12­tallet til eksamen, en ny sponsor eller nye mål. Når jeg har besluttet mig for at gøre noget, forsøger jeg at gøre det så godt som muligt. Måske hænger dette sammen med, at jeg som person er stædig, energisk og hader at tabe – i alt hvad jeg giver mig til.

Min rejse mod medaljer startede da jeg i 2010 var et år på efterskole – uden sejlads. Jeg savnede sporten, miljøet og den identitet der er forbundet med at sejle. Jeg savnede, at der var overordnede mål med løbeturen, træningstimerne og de få penge jeg tjente. Derfor besluttede jeg, på baggrund af mit efterskoleophold, at min vej skulle gå til Rio, men kun hvis jeg kunne se mig selv i den bådtype som blev valgt.
Da den vilde, udfordrende og hurtige 49er FX blev olympisk i 2012, blev det begyndelsen på min rejse mod olympiske medaljer.