Guide: sådan forstår du VM resultatlisten

date august 28, 2017

 

Her kommer en simpel forklaring på, hvordan man forstår hvem der vinder et sejladsstævne som eksempelvis VM.

Først og fremmest finder man altid resultater og andre nyheder på www.49er.org. Direkte link til VM 2017 resultater findes her: http://49er.org/event/2017-world-championship/.

Sådan vinder man
Den med færrest point vinder. VM løber over 6 dage. Hver dag sejler vi mellem 3-4 sejladser af cirka 30 minutters varighed. Vores placering i hver enkelt sejlads er lig med det antal point vi får. Dvs. vi får 1 point for en første plads, 2 point for en anden plads osv.

3 runder: Kvalifikation, guldfelt og medaljesejladser
– Første runde er kvalifikationen, hvor alle 56 deltagere er fordelt i to ”lige gode” felter. Fordelingen sker efter verdensranglisten. Kvalifikationen varer tre dage.

– Derefter bliver feltet delt op i et guldfelt og et sølvfelt. Guldfeltet består af top 20 fra kvalifikationen, sølvefeltet består af resten. Deltagerne i guldfeltet dyster i to dage, om at komme direkte videre til finalen – også kaldet medaljesejladserne (top 10 går videre).

– Tredje runde er finalen, og foregår på den sidste og afgørende dag. I medaljesejladserne sejler de 10 bedste besætninger om verdensmesterskabet. Medaljesejladserne består af 3 korte sejladser, der hver varer ca. 10 minutter.

Vinden har stor indflydelse!
Stævneledelsen forsøger altid at afholde 3-4 sejladser om dagen. Men vinden er vores benzin og vi er derfor meget afhængige af den, så hvis der enten er for meget vind eller for lidt vind, kan stævnet blive nødt til, at udskyde sejladserne til senere på dagen, eller i værste fald aflyse sejladserne. Det betyder at kapsejlads ofte indebærer en del ventetid og at antallet af sejladser varierer meget fra stævne til stævne.

Vi håber denne gennemgang kan hjælpe til at forstå sejlads lidt bedre.

//Ida og Marie

Share on Facebook